lhasa apso,dog breeders,puppies for sale,dog kennels,breeds,puppy pictures,
Lhasa-Apso.com
 

    Lhasa Apso kennel EL Minja's,world famous Lhasa Apso kennel represented in all continents

 

 

 

Lhasa Apso honden informatie

over de meest winnende Lhasa Apso kennel 

EL Minja's in Nederland.

Lhasa Apso kennel EL Minja's,world famous Lhasa Apso kennel represented in all continents

De Lhasa Apso is een zeer aantrekkellijke hond,het is een Tibetaanse Aristokraat. De Lhasa Apso heeft een lichaam dat ontwikkeld is voor het leven in het ruwe Himalayagebergte en klimaat maar ook geschikt voor het beklimmen van het bergachtiggebied. De hoogte en het feit dat Tibet omgeven is door het Himalaya gebergte, resulteert in een landklimaat met hete zomers en strenge winters en de nodige zand-en sneeuw stormen. Dit barre klimaat heeft bij de dieren Lhasa Apso die er leven geevolueerd in een dikke huid c.q. een lange dikke beharing met ondervacht en harde dikke haren. De Lhasa Apso is  een behendige hond met een goed bespiert en compact lichaam, iets gestrekt geschikt om efficient met zijn energie om te gaan.

De Lhasa Apso is een klein langharig ras zoals u al reeds op de foto's van deze website hebt kunnen waarnemen. De Lhasa Apso heeft een schouderhoogte van ca 25 cm, teefjes zijn veelal iets kleiner.

De Lhasa Apso werd gefokt door Boedhistische monniken, het ras moest er uitzien als een leeuw, er zijn geen leeuwen in Tibet maar door de verhalen die de Tibetanen Lhasa Apso hoorden vertellen van handelsreizigers die terugkwamen uit Nepal, Bhutan en India, via de handels routes , kregen de Tibetanen een beeld van een leeuw in gedachten en zo wilden men dat de Lhasa Apso er moesten uitzien destijds. De Lhasa Apso diende de Tibetanen als gezelschapshond en als waakhond, maar ook als warmtekruik voor de monniken die v.w.g. het Boedhistische geloof in afzondering moesten voor een bepaalde periode. Lhasa Apso

De Lhasa Apso heeft een uitermate goed ontwikkeld gehoor wat ze heden ten dage nog steeds bezitten. Een Lhasa Apso hoort veel eerder een geluid als een andere hond en als ze denken dat er onraad is zal hij dit meteen melden aan de baas. Ook worden de Lhasa Apso beschouwd als reincarnatie van gestorven monniken, dit is nog steeds zo. De Lhasa Apso heeft een oosters karakter, zoals de Afghaanse windhond en Saluki, bezit ook de Lhasa Apso deze karakter eigenschappen . De  Tibetaanse bevolking die vele eeuwen geisoleerd leefden (tot ca1900) zijn zelf: Lhasa Apso Afstandelijk voor vreemden, trots, vol humor, en zelfs wat arrogant. Zo kan men de Lhasa Apso ook beschrijven; Afstandelijk voor vreemden, trots, vol humor, en zelfs wat arrogant. Hieruit kan men de conclusie trekken dat een Lhasa Apso geen slaafse hond is, hij luister wel erg goed. Het is voor mij niet wenselijk deze karakter eigenschap eruit te fokken.De Lhasa Apso is soms gecompliceerd maar heeft een sterk karakter als hij nee zegt dan blijft het nee!

Veel mensen hebben problemen met de vacht omdat de juiste haarstructuur nog maar bij enkele Lhasa Apso's aanwezig is, de juiste vachtstructuur komt in onze foklijnen nog voor, welke wij dan ook zorgvuldig in ere houden. Een overvloedige Lhasa Apso lange vacht die over de grond een tapijt vormt, waar men de hond bijna niet meer kan zien,is voor velen een lust voor het oog; maar is dit wel een Lhasa Apso vacht?

De harde vacht dient de Lhasa Apso te beschermen tegen hevige kou en warmte,maar ook tegen de enorme hoeveelheid U.V.straling op de grote hoogte van Tibet (ca.3500m),de Lhasa Apso dient een harde en zware stevige vacht te hebben.

Nee dus, een Lhasa Apso vacht is een harde, stevige en rechte vacht en heeft een middelmatige ondervacht. Hoe kunnen we zien en voelen wat een goede vacht is ?

Wij hopen U met deze uiteenzetting nader geinformeert te hebben over ons exclusief ras de

" Lhasa Apso "

De eerste rasstandaard dateert van 1934 opgemaakt ten huize van Lady Freda Valentine bij haar thuis in Greenstreet Londen, Engeland. De FCI heeft deze overgenomen en aangepast in 1972 (door Engelse up-date) De huidige standaard is van 1987: FCI Nr.227 C.

 " Lhasa Apso "Oorsprong: Tibet en het patronaatland is Engeland.

" Lhasa Apso "Algemene Verschijning: Harmonieus,stevig,zwaar behaard

" Lhasa Apso "Karakter: Vrolijk en zelfbewust.

" Lhasa Apso "Temperament: Attent,zeker van zichzelf maar wat hooghartig gereserveerd ten opzichte van vreemden.

" Lhasa Apso "Hoofd en schedel: Zwaar behaard hoofd,het haar valt goed over de ogen,goede snor en baard.Schedel matig smal, achter de ogen afvallend, niet geheel vlak,maar ook niet gewelfd of appelvormig. Rechte voorsnuit met matige stop.Zwarte neus. Snuit ongeveer 1,5inch(4cm) lang ,maar niet vierkant; lengte van neuspunt tot stop is ruwweg eenderde van de totale hoofdlengte (van neuspunt tot achterhoofdsknobbel ).

" Lhasa Apso "Ogen: Donker ,middelmatig groot, frontaal geplaatst ,ovaal,noch groot,evenmin klein en diepliggend.Geen wit tonend onder of boven de iris.

" Lhasa Apso "Oren: Hangend,zwaar bevederd.

" Lhasa Apso "Gebit: Ondersnijtanden net over bovensnijtanden sluitend(omgekeerd schaargebit) Snijtanden in een brede en zo recht mogelijke lijn.Compleet gebit gewenst.

" Lhasa Apso "Hals: Sterk en gebogen.

" Lhasa Apso "Voorhand: Schouders goed terugliggend,rechte voorbenen,zwaar bekleed met haar.

" Lhasa Apso "Lichaam: Lengte van boeggewricht tot zitbeenknobbel is groter dan de schofthoogte. Goed geribd, rechte ruglijn,sterke lendenen.Harmonisch gebouwd en kompact.

" Lhasa Apso "Achterhand: Goed ontwikkeld met goede spieren.Goed gehoekt.Zwaar bekleed met haar. De spronggewrichten moeten van achter bekenen parallel lopen en niet te dicht bij elkaar staan.

" Lhasa Apso "Voeten: Ronde kattenvoeten met goede voetzolen,goed bevederd.

" Lhasa Apso "Gangwerk: Vrij en kwiek.

" Lhasa Apso "Staart: Hoog aangezet, goed over de rug gedragen, maar niet als een "pot-hook". Vaak een knik in het eind,goed bevederd.

" Lhasa Apso "Vacht: Lange bovenvacht, zwaar, recht en hard,noch wollig,noch zijde-achtig. Middelmatige ondervacht.

" Lhasa Apso "Kleur: Goud,zandkleur,honingkleur,donkergrijs,leikleurig,rookkleurig, twee-of meerkleurig,zwart,wit,bruin.Alle kleuren gelijkwaardig.

" Lhasa Apso "Grootte: Ideale grootte 10 inches(25,4cm) schofthoorgte voor reuen,teven iets kleiner.

Degene die gekozen hebben voor een Lhasa Apso zullen beamen;" eens een Lhasa, altijd een" Lhasa Apso "!

Start ] Lhasa Apso Puppy´s ] Nederlands ] * NEWS * ] Lhasa Apso Pictures ] Champions ] About Us! ] index 2 ] Copyright ] Links ] Judge ]