cherryeye

CHERRY EYE of KERSE-OOG door Dr Gerlinde Janssens te Hemiksem met dank

Honden, katten en nog enkele andere diersoorten hebben een derde ooglid, d.i. het vlies dat zichtbaar is langs de neuskant van het oog. Een T-vormig stukje kraakbeen vormt a.h.w. het skelet van dit ooglid. De basis van dit kraakbeen is omgeven door een traanklier nl. de derde ooglidklier. In een normale positie is deze klier niet zichtbaar, ze wordt door een soort bindweefsel op haar plaats gehouden onderaan de oogbol.

Prolaps of uitpuilen van deze klier zien we geregeld bij bepaalde honderassen o.a. bij de Cocker Spaniel, Boston Terrier, Engelse Bulldog en Mastino Napolitano. Bij poezen komt het veel minder voor, en dan vooral bij de Burmees.

De uitpuilende klier is rood, gezwollen en zichtbaar aan de vrije rand van het derde ooglid. Omwille van de gelijkenis met een kriek spreekt men van een cherry-eye. meestal is er wat meer slijmerige uitvloei aan dat oog.

Na het aanbrengen van een lokaal anestheticum is het soms mogelijk om de klier tijdelijk terug op zijn plaats te krijgen door met een pincet aan de vrije boord van het derde ooglid te trekken.

Een andere mogelijkheid is het wegnemen van een deel of de ganse klier. Omdat de klier ook een rol speelt bij de traanproductie wordt dit ten stelligste afgeraden, het beste is deze klier volledig te sparen. Dit gebeurt door ze chirurgisch vast te zetten hetzij tegen de binnenkant van de oogkas, aan een extraoculaire spier of aan de sclera ( d.i. het witte omhulsel van de oogbol. ) Een andere ingreep omvat het terug weghechten van de klier onder het slijmvlies van het derde ooglid (techniek van Morgan).

De 2 foto’s tonen het oog van een Mastino voor en na chirurgie

Cherry eye kan verward worden met een eversio van het kraakbeen van het derde ooglid, in dat laatste geval is de vrije rand van het derde ooglid naar buiten omgeklapt. Er is dan echter geen klier zichtbaar. De behandeling bestaat uit het chirurgisch verwijderen van het omgekrulde stukje kraakbeen doorheen een klein sneetje in het overliggende slijmvlies.

Omgeklapt kraakbeen van het derde ooglid bij Deense dog.

Tot slot moet nog vermeld worden dat de derde ooglidklier ook tumorale veranderingen kan ondergaan en daardoor vergroot en gaat uitpuilen. Deze tumor mag men niet verwarren met een cherry eye.

© copyright Dr Gerlinde Janssens